facebook
info@mirliton.nl
Bel: 0321-380646

Een gezond 2016!

2016 is begonnen.. Wij wensen iedereen een ontzettend goed, gelukkig maar vooral Gezond nieuwjaar toe!! 

Wij hebben de veiligheid en gezondheid van onze mensen hoog in het vaandel staan. Om deze reden zijn we VCA gecertificeerd, werken wij met moderne materialen en proberen wij een goed personeelsbeleid erop na te houden, waar onze mensen centraal staan. Echter, de levenswijze van onze mensen hebben wij niet in de hand! In het kader van een gezond 2016, willen wij onze collega Anita Koning in "the spotlight" zetten. Zij viel in 2015 maar liefst 86kg af!

Lees haar verhaal via de "lees meer" knop onder de FB knoppen. Wij zijn ontzettend trots op haar!!!

 

Wat kan een mens in één jaar veranderen!

Het is bijna kerstavond, wanneer we thuis zijn bij Anita Koning in Biddinghuizen. Vooraf was ik al gewaarschuwd dat ik haar bijna niet zou herkennen en dat bleek zo. Ik was haar namelijk al twee keer voorbij gelopen in de plaatselijke supermarkt! Het is dan ook niet zo’n wonder, want Anita is het afgelopen jaar 85 kilo lichter geworden! Heb je goede voornemens? Lees dan het verhaal van Anita.

Net als veel anderen, kende ik Anita van vroeger. Een aardige vrouw, maar wat moeizaam lopend, doordat ze erg veel overgewicht had. Ze woog op het laatst 164 kilo. Een gewicht dat beperkingen met zich meebrengt, en natuurlijk ook niet goed voor je gezondheid. Vorig jaar december ging de knop om. Omdat we bij Mirliton zo trots op haar zijn, dat ze dit enorme resultaat heeft bereikt, willen wij haar verhaal graag met jullie delen.

Stiekem naar een voorlichtingsavond

Anita: ”Vorig jaar december zag ik een stuk in de krant over de nieuwe Obesitaspoli in het ziekenhuis in Lelystad. Hier werd een voorlichtingsavond gehouden. En zonder mijn man in te lichten, met het smoesje: ‘ik ben naar een vriendin’, ben ik hier naartoe geweest. Ik had namelijk jaren geleden al eens een operatie gehad, waarbij een maagballon was geplaatst. Maar dat ging vreselijk mis. De ballon had losgelaten en zat vast in mijn maag-darmkanaal. Het eindresultaat: weer opereren en het missen van anderhalve meter darm. Gelukkig is dat goed afgelopen.”

Sporten, werken en bijna niets afvallen

Anita was haar gewicht zat, sportte veel, werkte veel en at op het laatst bijna niets meer. Toch viel ze niet af. Anita: “Dat was heel frustrerend. Daarom bezocht ik ook de tweede voorlichtingsavond en sprak met de dokter. Ik wilde zelf beslissen of ik nog een keer een operatie wilde ondergaan en of ik er helemaal klaar voor zou zijn. Ik wilde me door niemand anders laten beïnvloeden, dat was voor mij erg belangrijk. Met de dokter besprak ik de mogelijkheid van een maagverkleining. Ik kwam hiervoor in aanmerking, maar het was nog wel even spannend of het allemaal ging lukken, want er konden verklevingen zijn van de vorige operatie, of te weinig darm over zijn, waardoor het niet zou kunnen. Toen heb ik toch mijn man maar ingelicht. Ik was er klaar voor en op 16 december werd ik geopereerd. Gelukkig kwamen ze niets raars tegen dus de operatie was gelukt!”

En dan begint het afvallen. Maar dat niet alleen. Anita: “Toen ik zo’n veertig kilo kwijt was, kreeg ik niet alleen positieve reacties. Men vond het maar gemakkelijk dat ik afviel door de maagverkleining. Maar dat is het helemaal niet natuurlijk. Het eten gaat van vloeibaar naar vast en sommige dingen kan ik nog steeds niet eten. Dat vind ik niet erg, maar het was wel raar om van mensen te horen, dat het eenvoudig was.”

“Ik was aardig tegen iedereen”

“Emotioneel verandert er van alles. Toen ik nog dik was, vond ik dat maar tegen iedereen aardig moest zijn. Dat beeld hebben mensen van dikke mensen. Die gezellige dikkerd. Dat heb ik gelukkig niet meer. Ik werkte ook even hard als ieder ander, zodat men mij niet op mijn dik zijn kon afrekenen. Dat lukte ook wel, maar ’s avonds was ik kapot. Later kreeg ik te horen, dat ook mijn werkgever niet blij was met mijn overgewicht, doordat men bang was dat ik ziek zou worden en ernstige gezondheidsklachten zou krijgen. Dat snap ik achteraf gezien wel.”

In mijn hoofd ben ik nog steeds dik

Anita is begonnen aan een inhaalslag, zoals ze het zelf noemt. “Ik kan nu zoveel meer! Gewoon een terrasje pakken, omdat ik zonder angst in een stoel kan zitten. Ja in, en op. Vroeger zat ik vaak pijnlijk klem. Ik kan nu drie uur achter elkaar wandelen, fietsen en traplopen. Aan dat laatste moest ik wel wennen. In mijn hoofd ben ik namelijk nog steeds dik. Dat is heel raar. Vroeger als ik een grote trap zag, wanneer we bijvoorbeeld in een dierenpark waren, zei ik altijd: gaan jullie maar, ik wacht hier wel. Nu moesten ze me overtuigen dat ik zelf met gemak die trap kan nemen. Het zijn van die kleine dingen. Ik loop nog steevast in een kledingwinkel naar de rekken met grote maten. Nu kan ik zelfs in een boetiekje kleding kopen. Omdat ik nog steeds aan het afvallen ben, hou ik het winkelen beperkt. Wat ook nieuw is, is dat ik gewone schoenen aan kan. Ik heb nu zelfs korte laarzen met een hakje. Hiermee moet ik opnieuw leren lopen, want ik loop nog of dat ik mijn oude gewicht heb. Dat is een rare gewaarwording. Vroeger zette ik mijn rechtervoet altijd scheef neer voor mijn evenwicht. Dat hoeft niet meer, maar zo’n ingesleten patroon krijg je er niet direct uit.”

Nieuwe operaties in 2016

Anita is nu kerngezond, maar heeft nog een paar operaties voor de boeg waar ze naar uitkijkt. “Ik verheug me er op om af te zijn van mijn overtollige vel. Mijn armen wapperen en dat is met het schoonmaken zeker niet fijn. Ook de rest van mijn overtollige huid hoop ik dit jaar kwijt te raken. Die overtollige huid is heel gevoelig voor smetvlekken en dat is erg pijnlijk. Voor die operaties gebruik ik mijn vakantiedagen met plezier.”

Lekker wandelen en fietsen

De wijde kleding heeft plaatsgemaakt voor een strakke jeansbroek wat lekker stevig zit. Het Mirliton shirt – speciaal voor haar gemaakt- kan nu als tent dienen, aldus Anita. 8 x XL was dan ook geen klein shirtje, waar ze nu trots mee op de foto gaat. Het is inderdaad onvoorstelbaar. Haar man is trots en vindt het leuk dat hij iedere maand een nieuwe vrouw heeft. Samen ondernemen ze leuke dingen en fietsen en wandelen er wat op af. Sporten doet ze nog steeds veel. Ze is in de week ongeveer zes uur in de sportschool te vinden voor Fitness en Zumba, wie had dat ooit gedacht?

Tips voor lekker eten en een bucketlijstje

Wat kan een mens in één jaar veranderen. Om het eten goed te laten smaken gebruikt Anita een stoompan en heeft ze net eenAirfryer aangeschaft. “Na de operatie smaakte heel veel hetzelfde en als water, erg weinig smaak. De stoompantip kwam van de diëtiste. Groente blijft veel lekkerder op smaak en je hebt bijna geen zout nodig.”

We eindigen ons gesprek met een bucketlijstje. Lachend: “Ja, wat ik nog op mijn lijstje heb staan is een keer in een vliegtuigstoel zitten en de vierdaagse van Nijmegen lopen.” Na deze prestatie hebben wij er alle vertrouwen in dat die vierdaagse zeker gaat lukken!

Anita na

facebook_page_plugin